Pierwsza wizyta to ważny element Twojej kuracji dietetycznej. Wcześniejsze przygotowanie do niej ułatwi przekazanie istotnych informacji, dzięki czemu będę w stanie dokładniej opracować plan żywieniowy do Twoich potrzeb.

PRZED UMÓWIONĄ WIZYTĄ:

  • przemyśl swój plan dnia i styl życia (wykonywaną pracę, aktywność fizyczną; o której wychodzisz do pracy lub szkoły i kiedy wracasz; czy masz jakieś inne, dodatkowe zajęcia; o której kładziesz się spać – weź pod uwagę dni powszednie i wolne od pracy)
  • zastanów się za jakimi produktami i potrawami szczególnie nie przepadasz, a jakie wyjątkowo preferujesz (a może masz jakiś swój przepis i ulubione danie, które chciałabyś/chciałbyś widzieć w swojej diecie?)
  • zastanów się czy chorujesz na jakieś choroby, czy miewasz jakieś dolegliwości, np. zaparcia
  • spisz nazwy i dawki leków lub suplementów, jeśli jakieś przyjmujesz
  • zabierz ze sobą aktualne (z 3-6 miesięcy) wyniki badań, jeśli takie posiadasz: morfologia krwi, mocz, lipidogram (cholesterol całkowity, HDL, LDL, TG, homocysteina), profil tarczycy (TSH, ft3, ft4, antyTPO, antyTG), glukoza, insulina, kwas moczowy, witamina D3. Jeśli nie masz tych badań nic nie stoi na przeszkodzie, by je wykonać po wizycie
  • na 1-2 dni przed wizytą zrezygnuj z intensywnego wysiłku fizycznego, dla wiarygodnych wyników analizy składu ciała
  • na 1-2 dni przed wizytą nie pij alkoholu, dużej ilości kawy czy napojów energetycznych, które mogą odwadniać organizm, przez co fałszować wyniki składu ciała
  • na 2-3 h przed wizytą nic nie jedz i nie pij – da to możliwość przeprowadzenia dokładnej analizy składu ciała
  • ubierz się tak, aby bez problemu odsłonić bose stopy– będzie to konieczne w celu prawidłowego wykonania analizy składu ciała
  • jeśli posiadasz zgrubiałą skórę na stopach, to należy ją usunąć – zgrubienia zakłócają przewodnictwo skóry, stąd wyniki składu ciała mogą być fałszywe
  • zastanów się jaki jest cel Twojej wizyty oraz jakiego efektu stosowanej terapii się spodziewasz
  • jeśli chcesz sprawdzić jakie błędy popełniasz w dotychczasowym jadłospisie prowadź DZIENNICZEK ŻYWIENIA przez co najmniej 3 dni w tygodniu (najlepiej gdyby to były 2 dni powszednie i 1 dzień wolny od pracy) z dokładną ilością zjadanych pokarmów i płynów, najlepiej w gramach, 80 g bułki jasnej z 10 g masła, 20 g plastra polędwicy sopockiej, 100 g pomidora, 250 ml szklanki soku pomarańczowego. Należy także podać dokładne godziny posiłków i uwzględnić wszystkie spożywane pokarmy, nawet 1 mały jogurt, sprawdzając jego gramaturę na opakowaniu. BARDZO WAŻNE jest to, żeby nie wprowadzać w tych dniach żadnych zmian w dotychczasowym żywieniu, dzięki czemu dzienniczek będzie jej prawdziwym odzwierciedleniem.

Pamiętaj, szczerość jest szczególnie ważna. Dla mnie jesteś Partnerem, któremu chcę pomóc najlepiej jak potrafię i nie ma dla mnie wstydliwych przypadków. Cała rozmowa ma charakter poufny i mam obowiązek do zachowania tajemnicy zawodowej.

– dietetyk Magdalena Siejak

Zapisz się na wizytę

tel. 531 800 531
lub

Brak czasu na wizytę?

Zamów dietę przez Internet!