ANALIZA SPOSOBU ŻYWIENIA ma za zadanie określić czy prawidłowo się odżywiasz, czy Twoje żywienie w pełni zaspokaja potrzeby organizmu – czy dostarczasz odpowiednią ilość białka, tłuszczy, węglowodanów, błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych. Jeżeli popełniasz jakieś błędy żywieniowe, zostaną one wskazane. Dowiesz się także jak możesz je korygować.
Ocena ilościowa i jakościowa dotychczasowej diety przeprowadzana jest w oparciu o WYWIAD DIETETYCZNY i DZIENNICZEK ŻYWIENIA.
Dzienniczek prowadzi się przez co najmniej 3 dni w tygodniu (najlepiej gdyby to były 2 dni powszednie i 1 dzień wolny od pracy), po czym przynosi na wizytę do poradni. Dzienniczek powinien zawierać dokładne ilości zjadanych pokarmów i płynów, najlepiej w gramach, np. 80 g bułki jasnej z 10 g masła, 20 g plastra polędwicy sopockiej, 100 g pomidora, 250 ml szklanki soku pomarańczowego. Należy także podać dokładne godziny posiłków i uwzględnić wszystkie spożywane pokarmy, nawet 1 mały jogurt, sprawdzając jego gramaturę na opakowaniu. BARDZO WAŻNE jest to, żeby nie wprowadzać w tych dniach żadnych zmian w dotychczasowym żywieniu, dzięki czemu dzienniczek będzie jej prawdziwym odzwierciedleniem.
Sprawdzenie dotychczasowego sposobu żywienia w kuracjach i programach nie jest wymagane i zależy od woli i potrzeby Pacjenta. Interpretacja wyników odbywa się na pierwszej lub kolejnej wizycie.