JADŁOSPISY opracowywane są pod indywidualne potrzeby organizmu i na podstawie racjonalnych zasad żywienia człowieka, popartych fachową wiedzą, literaturą naukową i doświadczeniem.
UWZGLĘDNIAJĄ:
- parametry fizjologiczne (wagę, skład ciała, wzrost, wiek, płeć)
- wydatek energetyczny (wykonywaną pracę, uprawiany sport)
- stan zdrowia, (uwzględniają ewentualne choroby, dolegliwości)
- plan dnia, preferencje smakowe pacjenta.
Jadłospisy w kuracji lub programie dietetycznym opierają się na różnych założeniach, które dostosowywane są do celu jaki mamy do osiągnięcia oraz (w szczególności) do zmieniających się indywidualnych parametrów składu ciała, zatem diety zmieniają się nie tylko pod względem kalorycznym, ale także są modyfikowane pod względem właściwego poziomu BTW – białek, tłuszczy, węglowodanów, dostarczając jednocześnie odpowiednią ilość witamin i składników mineralnych.
DIETA OPARTA NA SAMYCH KALORIACH NIE DAJE ZAŁOŻONEGO EFEKTU ZDROWOTNEGO.
CO ZAWIERA JADŁOSPIS I CZYM SIĘ CHARAKTERYZUJE?
- pełnowartościowe, odpowiednio zbilansowane – dostarczające odpowiedniej ilości i jakości białek, węglowodanów, tłuszczy oraz zawartości błonnika, witamin i składników mineralnych,
- smaczne, urozmaicone i atrakcyjne pod względem zapachu i barwy, stosowania różnych technik przyrządzania oraz obejmujące preferencje smakowe – ulubione potrawy, a nawet przepisy pacjenta (dietetycznie zmodyfikowane przez dietetyka),
- zdrowe, proste i szybkie w wykonaniu, a produkty są ogólnodostępne (z uwzględnieniem aktualnej pory roku) i niedrogie.
Każdy jadłospis posiada:
- dokładny SPIS PRODUKTÓW,
- ILOŚCI PRODUKTÓW w gramach i miarach domowych,
- PRZEPISY potraw,
- wskazówki dotyczące doboru produktów ustalonych w jadłospisie,
- zalecenia stosowania diety,
- inne porady.
Czasami potrawy w diecie się powtarzają:
- dla ułatwienia pracy w kuchni (oszczędność czasu),
- dla zużycia zakupionych produktów (oszczędność pieniędzy).