Bakłażan jest idealną bazą dla wielu potraw. Niektórzy za nim nie przepadają, często ze względu na nieprzyjemną goryczkę. Niesłusznie, bo to warzywo o wielkim potencjale nie tylko kulinarnym, ale i odżywczym. Goryczkę natomiast bardzo łatwo jest usunąć… (patrz niżej) 🙂

Składniki na 2 porcje:

  • bakłażan: 300 g (1 szt.)
  • pomidor: 280 g (2 średnie szt.)
  • mozzarella 19%: 125 g (1 opak.; 1 duża kulka)
  • oliwa z oliwek: 20 g (2 łyżki)
  • czosnek świeży: 4 średnie ząbki
  • bazylia świeża i suszona: wg uznania
  • sól, pieprz: szczypta

Skład odżywczy:
1 porcja = 300 kcal, w tym:
BIAŁKO: 14 g
TŁUSZCZ: 22 g 
WĘGLOWODANY: 17 g
(w tym cukry: 1 g i błonnik: 5 g)

Sposób przyrządzenia: Piekarnik nastawiamy na 180°C. Bakłażana kroimy w plastry, układamy na talerzu, posypujemy z obu stron solą i odstawiamy na 15-30 min., po czym odsączamy ręcznikiem papierowym kropelki wody z wierzchu (dzięki czemu pozbywamy się nieprzyjemnej goryczki bakłażana). W między czasie olej mieszamy ze zmiażdżonym czosnkiem, suszoną bazylią i pieprzem. Bakłażana wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy olejem z czosnkiem i przyprawami. Zapiekamy w piekarniku (15 min.). W między czasie pomidora i mozzarellę kroimy w plastry. Wyjmujemy bakłażana z piekarnika i układamy na nim plastry pomidora i mozzarelli. Ponownie wkładamy do piekarnika, do momentu zapieczenia się sera. Po wyjęciu z piekarnika ozdabiamy świeżą bazylią. 

Smacznego! 🙂