Fasola w cieście? Ale jak to? TAK TO! 🙂
Ciasto jest bez cukru, bez mleka, bez mąki, zatem świetnie nadaje się dla osób z alergią na białka mleka, gluten, nietolerancję laktozy, będących z jakiegoś powodu na diecie niskocukrowej. Fenomenalnie poskramia ochotę na słodycze. A do tego przepis jest banalnie prosty. To jedno z pierwszych ciast, które zagościły w moich jadłospisach od początku istnienia poradni 🙂 Jest pyszne, czekoladowe, wilgotne i wcale nie smakuje, jak fasola 🙂
Składniki na 5 porcji (ciasto):
- fasola czerwona konserwowa: 240 g (1 puszka)
- jaja kurze: 240 g (4 średnie szt.)
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy: 20 g (2 łyżki)
- ksylitol: 150 g (3/4 szklanki)
- kakao naturalne 11%: 50 g (5 łyżek)
- proszek do pieczenia: 8 g (1 płaska łyżka)
- ekstrakt waniliowy: 1 łyżka
- sól: 1/4 łyżeczki
Składniki na 5 porcji (polewa):
- kakao naturalne 11%: 10 g (1 łyżka)
- masło 82-84%: 10 g (1 płaska łyżka)
- ksylitol: 10 g (1 łyżka)
- woda: 10 g (1 łyżka)