Fasola w cieście? Ale jak to? TAK TO! 🙂

Ciasto jest bez cukru, bez mleka, bez mąki, zatem świetnie nadaje się dla osób z alergią na białka mleka, gluten, nietolerancję laktozy, będących z jakiegoś powodu na diecie niskocukrowej. Fenomenalnie poskramia ochotę na słodycze. A do tego przepis jest banalnie prosty. To jedno z pierwszych ciast, które zagościły w moich jadłospisach od początku istnienia poradni 🙂 Jest pyszne, czekoladowe, wilgotne i wcale nie smakuje, jak fasola 🙂

Składniki na 5 porcji (ciasto):

  • fasola czerwona konserwowa: 240 g (1 puszka)
  • jaja kurze: 240 g (4 średnie szt.)
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy: 20 g (2 łyżki)
  • ksylitol: 150 g (3/4 szklanki)
  • kakao naturalne 11%: 50 g (5 łyżek)
  • proszek do pieczenia: 8 g (1 płaska łyżka)
  • ekstrakt waniliowy: 1 łyżka
  • sól: 1/4 łyżeczki

Składniki na 5 porcji (polewa):

  • kakao naturalne 11%: 10 g (1 łyżka)
  • masło 82-84%: 10 g (1 płaska łyżka)
  • ksylitol: 10 g (1 łyżka)
  • woda: 10 g (1 łyżka)

Skład odżywczy:
1 porcja = 1/5 ciasta = 326 kcal, w tym:
BIAŁKO: 15 g
TŁUSZCZ: 13 g 
WĘGLOWODANY: 45 g
(w tym cukry: 0 g i błonnik: 7 g)

Sposób przyrządzenia: Piekarnik nastawiamy na 180°C. Fasolę miażdżymy blenderem, wbijamy jajka, dodajemy pozostałe składniki (oprócz składników na polewę), dokładnie mieszamy łyżką. Przelewamy do małej keksowej formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 45 min. Sporządzamy polewę, którą polewamy ostudzone ciasto.

Smacznego! 🙂