Banan to jeden z najpopularniejszych owoców skrywający w sobie wiele cennych minerałów i witamin. 1 średnia sztuka stanowi aż 1/7 normy na potas* (500 mg) i magnez* (42 mg). Pokrywa także 1/4 zapotrzebowania na witaminę B6*. Czy wiesz, że ten lekko zielony ma dużo niższy indeks glikemiczny niż ten żółty? Zatem i w diecie redukcyjnej możemy go śmiało jeść 🙂 W poniższym daniu jednak polecam wybrać te bardziej dojrzałe 😉 Danie nabiera nietuzinkowego smaku. Serdecznie polecam 🙂
Składniki na 1 porcję:
- piersi z kurczaka lub indyka: 100 g
- banan (lekko żółty): 200 g (1 średnia szt.)
- cebula: 20 g (1/4 średniej szt.)
- koncentrat pomidorowy: 15 g (1 łyżeczka)
- bulion drobiowy w kostce ekologiczny (bez konserwantów): 0,5 kostki
- przyprawy w proszku: curry (koniecznie!), słodka i ostra papryka, sól, pieprz: do smaku
- ryż brązowy: 50 g (0,5 torebki)
*normy dla osoby dorosłej o średniej aktywności fizycznej