Banan to jeden z najpopularniejszych owoców skrywający w sobie wiele cennych minerałów i witamin. 1 średnia sztuka stanowi aż 1/7 normy na potas* (500 mg) i magnez* (42 mg). Pokrywa także 1/4 zapotrzebowania na witaminę B6*. Czy wiesz, że ten lekko zielony ma dużo niższy indeks glikemiczny niż ten żółty? Zatem i w diecie redukcyjnej możemy go śmiało jeść 🙂 W poniższym daniu jednak polecam wybrać te bardziej dojrzałe 😉 Danie nabiera nietuzinkowego smaku. Serdecznie polecam 🙂

Składniki na 1 porcję:

  • piersi z kurczaka lub indyka: 100 g 
  • banan (lekko żółty): 200 g (1 średnia szt.)
  • cebula: 20 g (1/4 średniej szt.)
  • koncentrat pomidorowy: 15 g (1 łyżeczka)
  • bulion drobiowy w kostce ekologiczny (bez konserwantów): 0,5 kostki
  • przyprawy w proszku: curry (koniecznie!), słodka i ostra papryka, sól, pieprz: do smaku
  • ryż brązowy: 50 g (0,5 torebki)

*normy dla osoby dorosłej o średniej aktywności fizycznej

Skład odżywczy:
1 porcja = 408 kcal, w tym:
BIAŁKO: 28 g
TŁUSZCZ: 4 g 
WĘGLOWODANY: 72 g
(w tym cukry: 15 g i błonnik: 7 g)

Cukry naturalnie występujące w bananie.

Sposób przyrządzenia: Mięso kroimy w kostkę, nacieramy solą, pieprzem i słodką papryką. Wrzucamy na patelnię bez dodatku tłuszczu (możemy podlać odrobiną wody), przekładamy do rondelka, zalewamy bulionem (0,5 kostki + 0,5 szklanki wody), przykrywamy i 5-10 min. dusimy na małym ogniu. Cebulę kroimy w kostkę i dorzucamy do bulionu z mięsem. Na czystą patelnię wlewamy odrobinę wody i wkładamy pokrojonego w kostkę banana. Dusimy na małym ogniu, stale mieszając. Gdy lekko się rozgotuje dodajemy curry, paprykę i koncentrat pomidorowy, jeszcze chwilę dusimy i przekładamy do mięsa. Całość dusimy pod przykryciem 5-10 min.

Smacznego! 🙂