Czy wiesz, że deser ten pokrywa prawie 1/3 zapotrzebowania na wapń*? Jego obecność jest szalenie ważna, ponieważ to podstawowy materiał budulcowy zębów i kości. Potrzebuje go także nasze serce i układ nerwowy. Wapń nie jest syntetyzowany w naszym organizmie, należy go zatem uzupełniać.

Posiłek zawiera także 2-krotnie wyższą dzienną dawkę witaminy C*! Tak mało trzeba, by wesprzeć zatem naszą odporność. PROSTY, PYSZNY I WARTOŚCIOWY DESER 🙂

Składniki na 1 porcję:

  • truskawki świeże lub mrożone: 250 g
  • jogurt naturalny 3%: 150 g (1 małe opak.)
  • ksylitol: 15 g (3 łyżeczki)

*normy dla osoby dorosłej o średniej aktywności fizycznej

Skład odżywczy:
1 porcja = 207 kcal, w tym:
BIAŁKO: 9 g
TŁUSZCZ: 6 g 
WĘGLOWODANY: 39 g
(w tym cukry: 10 g i błonnik: 5 g)

Cukry naturalnie występujące w jogurcie (laktoza) i truskawkach (fruktoza).

Sposób przyrządzenia: Truskawki dzielimy na mniejsze części. Polewamy jogurtem i posypujemy ksylitolem. Możemy też zmiksować, tworząc koktajl.

Smacznego! 🙂